verslag themaweek ‘raar maar waar’

20151012_105205Maandag: Om 8:45 hadden we de opening op het plein. Een aantal kinderen mochten op het schaakbord dansen. De andere kinderen dansten en zongen vrolijk mee. De Kinderboekenweek is van start gegaan! Een week vol met leuke en leerzame uitjes en voorstellingen. Groep 7 mocht ’s morgens gelijk naar het Drents museum. Daar hebben ze gewerkt met uitvindingen uit de oertijd. Ze mochten speren maken van bot en werken met de huid van dieren. De kinderen vonden het geweldig. De groepen 1 en 2 hebben ’s morgens gewerkt met Houtje. Houtje woont in een schilderij van Karel Appel. Elke dag ziet hij mensen die naar hem kijken. Op een keer besluit hij dat hij zelf wel eens wil kijken. Aan alles wat hij tegenkomt, vraagt hij: ‘Ben jij om naar te kijken?’ Dan ziet hij Blauwtje. Samen ontdekken ze waar al die kijkende mensen vandaan komen. De kinderen hebben Houtje nagedaan op het plein en hebben ’s middags zelf een Houtje gemaakt. De groepen 3,4 en 5 hadden een voorstelling van Groener Gras. De kinderen kregen allemaal een koptelefoon op. Via de koptelefoon konden ze de voorstelling horen terwijl ze lekker in een tent lagen te kijken naar de toneelspelers. Soms mochten de kinderen naar voren om mee te spelen. Uiteindelijk mochten de kinderen een brief sturen naar het meisje dat al heel lang geen brieven had ontvangen. De groepen 4 en 8 zijn nog naar de Pabo geweest. Daar hebben de kinderen kennis gemaakt met druktechnieken. De kinderen mochten hun eigen sjablonen maken en vervolgens gebruiken. De kinderen van groep 4 moesten gezamenlijk een robot maken en groep 8 heeft hun eigen naam gemaakt mat sjablonen. Het was een geslaagde dag met heel veel leuke en leerzame activiteiten!

Dinsdag: Vandaag mochten de groepen 5,6 en 8 naar het museum. De kinderen kwamen enthousiast terug en hebben veel dingen mogen uitproberen. De kinderen mochten luisteren naar spannende verhalen over veenlijkjes en mochten verschillende proefjes doen. Natuurlijk mochten de kinderen ook nog werken met de uitvindingen uit de oertijd. Groep 7 is ’s ochtends op de fiets gestapt om naar Ekehaar te fietsen. Daar hebben ze de boerderij van Evert Smeenge bezocht met een melkrobot en ze zijn naar installatiebedrijf Techniko geweest. Het was best een lange tocht op de fiets en ook nog behoorlijk koud maar het was wel de moeite waard. Ger Oosting van Techniko heeft de kinderen van alles verteld over het zuinig omgaan met energie en hoe hun bedrijf dat kan installeren. Bijvoorbeeld regenwater dat gebruikt wordt voor de toiletten; heel energiezuinige kachels die gestookt worden op een soort houtsnippers (pallets). Heel leuk om dat allemaal ook werkend te kunnen zien. Op de boerderij kwamen ze precies aan de weet hoe een moderne boer werkt met technische snufjes zoals een melkrobot, een robotmestopruimer en een robot die zorgt dan de kalfjes precies genoeg melk krijgen per dag. Maar ook hoeveel en wat eet een koe zo’n hele dag. Wat is het verschil tussen jongvee en kalfjes; hoe gaat het met de geboorte van een kalfje. Kortom, genoeg om over te vertellen op zo’n boerderij. En niet te vergeten, aan het eind mocht ook Johnnie de pony nog even van stal. Helemaal leuk natuurlijk.

Er waren veel opa’s, oma’s, vaders en moeders die hebben voorgelezen. De kinderen waren erg enthousiast. In de groepen 1 en 2 hebben de kinderen verschillende proefjes gedaan. De kinderen mochten zelf een raket maken en daarna moesten ze naar de maan vliegen. Groep 3 heeft ook een raket gemaakt en hebben een proefje gedaan over gezichtsbedrog. Groep 8 heeft een gastles gehad van Jan Hartlief. Jan Hartlief heeft verschillende proefjes gedaan over energie. De kinderen moesten echt onderzoek doen en de conclusies werden aan het eind van de les  besproken.Groep 4 heeft een onderzoek gedaan naar M&M’s. De kinderen hebben onderzocht hoeveel M&M’s er in een zakje zitten en of de hoeveelheid en de hoeveelheid kleuren precies hetzelfde waren. Dit bleek niet zo te zijn. In sommige zakjes zaten 8 M&M’s en in andere zakjes zaten 9. Blauwe M&M’s komen het meeste voor. Na al het onderzoeken, mochten de kinderen de M&M’s eindelijk opeten.Weer een geslaagde dag! De kinderen hebben veel gedaan en geleerd.

Woensdag:Vandaag was de dag van de presentatie over kinderboeken verzorgd door juf Stieneke. Ze begon in het speellokaal met het vertellen en voorlezen voor de kleuters. Na de pauze kregen de bovenbouwgroepen uitleg over de kinderboeken die dit jaar de griffels en penselen hebben gewonnen voor het beste verhaal en de beste illustraties. Samen hebben ze ook gepraat over de keuze van deze bekroonde boeken en dan blijkt dat kinderen het lang niet altijd eens zijn met de keuze van de titels. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de kinderjury vaak voor heel andere boeken kiest. Interessant om over te praten natuurlijk. En ook bij deze groepen hoorde voorlezen er natuurlijk bij. Het populairst waren de boeken:“Het krijtje” van Iris van der Heide en “De Gorgels” van Jochem Meyjer