TOP schaakprestatie!

Na een 2e en 3e plaats op het Drents kampioenschap voor basisscholen stond vandaag de finale van het Basisschoolschaakkampioenschap Noord Nederland op het programma.

Aan het begin van de middag startten onze twee teams aan deze wedstrijd in de Wilp. Het beloofde een spannende dag te worden; van de 8 teams gaan alleen de eerste 2 door naar het NK Basisscholenkampioenschap in Nijmegen. In beide teams werd knap werk verricht. Er werd tactisch gespeeld, partijen werden gewonnen of verloren en in het heetst van de strijd werd er een remise uitgesleept. De kinderen genoten in de pauzes van het heerlijke weer, even eten en spelen, om weer energie voor de volgende partij op te doen.

‘TheoThijssen 1’ wist de eerste 4 ronden alle punten te pakken! Voor het publiek kwam de spanning in de wedstrijd, stiekem werden er al berekeningen gemaakt om te kijken of het NK haalbaar zou zijn. Óp naar de laatste 3 ronden, wat een spanning. In de 5e ronde troffen onze schakers lastige tegenstanders en met 1 winnende partij in die ronde, konden er helaas geen punten bijgeschreven worden. Bij de start van de 6e en voorlaatste ronde, moesten we wachten met starten, waar zijn onze leerlingen? Heerlijk buiten natuurlijk! Zo kan je zien hoe belangrijk beweging is, want deze keer ging het gewoon fantastisch. Tegen één van de beste schaakscholen schaken en gewoon winnen! Dan de laatste ronde, deze keer tegen het, tot nu toe, beste team van de dag. Dit team had nog geen enkele partij verloren. Op bord 1 was de spanning onderling voelbaar voor de toeschouwers. De klok werd nauwlettend in de gaten gehouden, want ook hier was maximaal 15 minuten speeltijd per persoon. En… ook deze ronde ging de boeken in met 2 wedstrijdpunten! Langzaam begon dit nieuws bij iedereen van Theo Thijssen binnen te komen; het NK was misschien gewoon gehaald!? En ook de coach moest het gaan geloven; zijn pupillen deden dit maar mooi!

‘Theo Thijssen 2’ heeft individueel goede prestaties geleverd. Met 5 spelers werd er beurtelings geschaakt, soms was er zomaar een verrassing. Dit is schaken op het hoogste niveau en op bord 1 kom je de allerbeste schakers tegen. Chapeau hoe iedereen zijn of haar partijen heeft gespeeld. Onderling was de sfeer gemoedelijk, iedereen was betrokken bij elkaar. Mooi om te zien en dat is zeker een compliment waard.

En ja hoor, bij de prijsuitreiking kwam de bevestiging; ‘Theo Thijssen 1’ heeft met 12 wedstrijdpunten en 19,5 bordpunten (de nummer 1 had 12 westrijd- en 21 bordpunten) een welverdiende 2e plaats behaald! De coach én ouders zijn ontzettend trots op deze kinderen. Iets wat weinig mensen vanmorgen hadden verwacht (maar wel gedroomd natuurlijk) bleek toch mogelijk; op 2 juni staan de leerlingen van Kindcentrum Theo Thijssen, hun coach én hun ouders in Nijmegen op het NK Basisscholenkampioenschap. Wat staat ons nog te wachten met dit team? Welke verrassingen zullen er nog komen? We gaan het beleven en houden u uiteraard op de hoogte.

Langs deze weg bedanken wij wederom de ouders voor de steun en toeverlaat (en de opdracht die ze hun kinderen meegaven ‘Vandaag gaat het niet om het plezier, vandaag gaat het om de punten!’).