toiletgebruik onderbouw

toiletgebruikEr wordt nog wel eens gevraagd naar afspraken die van toepassing zijn bij het toiletgebruik door kleuters. Hieronder staat e.e.a. op een rijtje:

Graag willen we uw aandacht vestigen op het belangrijke aspect van hygiëne binnen de school. Voor kleine kinderen is het moeilijk om de wc op een nette manier te gebruiken. Helaas worden de wc’s in de onderbouw hierdoor soms vies. In de onderbouwgroepen hangen pictogrammen waarop staat hoe de kinderen de toiletten op school dienen te gebruiken. We verwachten dat kinderen zindelijk zijn als ze op school komen en zoals u op de pictogrammen al kunt zien willen we graag dat de meisjes en ook jongens het toilet zittend gebruiken. Wanneer kinderen een ongelukje hebben gehad en er enkele druppeltjes urine op de bril tercht komen, ruimen ze dat zelf even op door het op te vegen met een stukje toiletpapier. We zien dit als een opvoedkundig doel. Wanneer er iets helemaal misgaat is het vanzelfsprekend niet de taak van kinderen om het op te ruimen. We willen natuurlijk wel graag dat ze dat dan even melden.