Stella Dekker…een bijzondere schaakverrassing!

Zoals elk jaar werd ook dit schooljaar tussen eind oktober en half januari gestreden om de schaakcup van de o.b.s. Theo Thijssen. Een toernooi dat dit jaar spannend bleef tot de laatste ronde.

???????????????????????????????De grote verrassing bij dit toernooi is zonder twijfel Stella Dekker uit groep 4. Week na week won ze haar partijen, op eentje na. En of die tegenstanders nu uit groep 6, 7 of 8 kwamen, dat maakte Stella helemaal niets uit. In volle concentratie en alle rust deed zij steeds weer goede zetten. Alleen tegen Mo Ali verloor ze een partij, verder won ze al haar potjes met als eindresultaat 8 punten! Voordat het toernooi begon kon ik haar al als kampioen van de meisjes bekend maken (zij was de enige helaas dit jaar). Door het eindresultaat is ze vanzelfsprekend ook kampioen bij de jongsten. Algeheel kampioen zijn en kampioen van de jongsten is een combinatie die nog niet eerder voorkwam. Ook niet bij Silvia van der Werff in het verleden (schoolkampioen in 2010), die in die fase meedeed aan nationale en Europese wedstrijden en het daar ook goed deed! Nog voor Silvia was onze beker in 2003 voor Sonja Hindriks. Stella is dus het derde meisje in onze lange schaakgeschiedenis die deze beker wint. En dat zo jong!

Luit van der Veen (foto) was door dit resultaat de beste van de oudste kinderen en eindigde met een half puntje achterstand (7,5) als tweede. Hij speelde een knap toernooi, maar verloor van Stella en speelde gelijk tegen Mo, die vierde werd in de eindstand (6,5). Daartussen legde Robin Kelder, die ook nog in de categorie jongsten thuishoort, beslag op de derde plaats (7). Robin kennen we al een paar jaar als schaaktalent. Vorig jaar plaatste hij zich zelfs voor het schaakteam dat aan de Drentse kampioenschappen meedeed. Tenslotte is het toch goed om Jordan Fijneman uit groep 3 even te noemen. Onze jongste deelnemer haalde toch nog 4 punten, ook een knappe prestatie natuurlijk!

Verder werd er door iedereen vooral ook enthousiast en sportief gespeeld. 25 Kinderen waren bereid om al die woensdagmiddagen toch even wat langer op school te blijven om hier aan mee te doen. Vijftien daarvan doen op grond van de eindstand mee aan de Asser Kampioenschappen op zaterdag 31 januari in de Eekhorst. De kinderen die daaraan mee mogen doen ontvangen a.s. maandag bericht. Dan worden ook de prijzen en certificaten uitgereikt .

Iedereen die geholpen heeft om dit toernooi te spelen, vooral ook meneer Janno!, heel hartelijk dank!