Nieuws

nagenieten van de kinderboekenweek

nagenieten van de kinderboekenweek

voor de liefhebbers van beeldmateriaal hebben we weer mooie filmpjes en foto’s.  (zingende kinderen in groep 5, voorleeskampioenschap in de collegezaal van de PABO en de afsluiting van de themaweek met ouders en kinderen)

allereerst zingt groep 5 

 

 klik maar op de foto.

 

aan het eind van de week gingen we weer op zoek naar onze voorleeskampioen. Deze leerling mag onze school vertegenwoordigen op het Asser voorleeskampioenschap.

Onze winnaar was: Julia Alting uit groep 8. 

Als laatste kunnen jullie nog wat foto’s bekijken van de afsluiting van de themaweek. 

 klik voor meer foto’s.

de ‘groten’ lezen de ‘kleintjes’ voor

de ‘groten’ lezen de ‘kleintjes’ voor

Lezen is misschien wel de belangrijkste pijler van het basisonderwijs. Eerst het technische lezen, daarna komt steeds meer de focus op het begrijpend lezen. Het állerállerbelangrijkste wat we willen bewerkstelligen is het genieten van lezen!

Onze oudere leerlingen lezen vaker voor de jongere leerlingen voor. Deze activiteit mag in de kinderboekenweek natuurlijk al helemaal niet ontbreken.

 klik op de foto voor prachtige sfeerimpressies.

 

 en klik op deze foto voor nog meer sfeerimpressies

vriendschap=samen

vriendschap=samen

 

Vriendschap is zo’n fijn thema. Het verdiept de vriendschappen weer omdat je maar weer eens beseft hoe belangrijk die zijn. Het geeft iedereen ook de kans om nieuwe vriendschappen aan te knopen.

Over vriendschappen aanknopen gesproken, dat gaan we letterlijk doen deze week. KNOPEN.

Vriendschapsbandjes knopen. Eerst leren de leerlingen van groep  8 het allemaal van een echt goede bandjesknoopster. Daarna zwermden de leerlingen die het door wilden geven zich uit over de bovenbouwgroepen om het hen te leren.

In het tweede deel van de week gaan de bovenbouwleerlingen naar AZC school Feniks. Daar gaan ze beiden dingen doen: vriendschapsbandjes samen knopen en vriendschappen aanknopen.

 klik op de link voor álle foto’s.

een kijkje in groep 5 tijdens de start van de kinderboekenweek…

een kijkje in groep 5 tijdens de start van de kinderboekenweek…

 

Maandag 8 oktober

De kinderen werken aan het thema vriendschap. 

Ze maakten:

  • Vriendschapscirkel maken voor op kaart die gestuurd wordt naar kinderen van groep 4/5 van De Feniks
  • Geef me de vijf – Wat maakt mij tot een goede vriend? (een hand waarin je zelf schrijft wat jou een goede vriend maakt)

opening kinderboekenweek op Kindcentrum Theo Thijssen

opening kinderboekenweek op Kindcentrum Theo Thijssen

 

Vandaag, maandag 8 oktober, hadden we de opening van onze themaweek. De hele week staat in het teken van de Kinderboekenweek. Deze week heeft een superfijn thema: VRIENDSCHAP. Voor ieder mens een onmisbaar iets. Een uitdaging voor ons allemaal om erover te gaan werken en leren: Wat betekent vriendschap voor mij?

we openden feestelijk op het plein met een welkomstwoord van onze directeur. Daarna gingen een aantal  leerlingen de dans van Kinderen voor Kinderen doen. 

Na de opening buiten konden de kinderen genieten van een leuke, succesvolle voorstelling van onze Drenthe College Stagiairs. 

De hele week hebben leerlingen activiteiten die betrekking hebben op vriendschap.

Ik hoop dat ze thuiskomen met enthousiaste verhalen! 

klik op de foto voor beeldmateriaal!

 

groep 5 zoekt de kleine diertjes in het bos

groep 5 zoekt de kleine diertjes in het bos

De kinderen van groep 5 waren de gelukkigen. Ze mochten vorige week naar het duurzaamheidscentrum in het Asser Bos. Ze hebben gezocht naar bodemdiertjes en uitgezocht hoe de verschillende diertjes heten. Ze hebben geleerd over de hoeveelheid poten van insecten en spinachtigen.

Het was prachtig zonnig weer wat in combinatie met onze prachtige kinderen en mooie natuur weer hele mooie foto’s opleverden.

klik op de link voor álle foto’s

wat waren de workshops van afgelopen vrijdag weer geweldig.

wat waren de workshops van afgelopen vrijdag weer geweldig.

Ik denk zo vaak, was ik maar een leerling op obs Theo Thijssen. Ook deze week zie ik de foto’s van de workshops en denk bij allemaal dat ik ook had willen deelnemen aan die toffe spannende interessante activiteit.

Tips voor de kinderboekenweek

Tips voor de kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2018

Van 3 t/m 14 oktober 2018 is het Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Vriendschap’.

Jozua Douglas schreef het kinderboekenweekgeschenk ‘De eilandenruzie’.
Het Prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Kom erbij’ is geschreven door Milja Praagman.

Waarom is (voor)lezen belangrijk?

1. Het bevordert de ontwikkeling van het kind:
• het kind maakt kennis met allerlei onderwerpen
• het bevordert de interactie
• het vergroot de woordenschat

2. Voorlezen en leren lezen
Kinderen die vaak worden voorgelezen beleven zelf meer plezier aan het (leren) lezen.

Leuke boeken voor peuters:
• Jij ook van mij, ISBN 9789000360680
• Nijntje en Nina, ISBN 9789056473624
• Woezel en Pip, 2 beste vriendjes, ISBN 8717472330024
• Kikker vindt een vriendje, ISBN 9789025870126

Leuke boeken voor groep 1 t/m 4:
• Mag ik meedoen?, ISBN 9789048314522
• Ventje zoekt een vriendje, ISBN 9789047707400
• Hugo – een vreselijk eng beest?, ISBN 9789462912748
• Een vriendje voor altijd, ISBN 9789026141010

Leuke boeken voor groep 5 t/m 8:
• Hoe maak ik een vriend?, ISBN 9789401453165
• Amigos!, ISBN 9789025111151
• Evi, Nick en ik, ISBN 7989045119724
• Niet thuis, ISBN 9789000356126

Meer informatie:
Meer informatie over voorlezen en taalontwikkeling is te vinden op:
https://www.kindentaal.nl/Voorlezen
https://www.boekstart.nl/tips/voorleestips/

groep 7 informatie

1819 algemene informatie

1819 groep 7 extra aandachtspunten

huiswerk:

toetsen-wereldverkenning

Geschiedenis geschiedenis-h1-nieuwe-ideeen geschiedenis-h2-een-nieuw-land geschiedenis-h4-vreemde-werelden geschiedenis-h5-een-nieuwe-wereld geschiedenis-h6-een-tijd-van-revoluties

aardrijkskunde  AK 7 – H1 – Voelt de zon overal even warm aan AK 7 – H2 – Waar vind ik het centrum van Europa  AK 7 – H3 – Wanneer wordt een dorp een spookdorp AK 7 – H4 – Kan een werelddeel krimpen  AK 7 – H5 – Hoe verhuis je een berg  AK 7 – H6 Waarom maken we niet alles in Nederland  AK 7 – H7 Kun je reizen in de tijd  AK 7 – H8 – Kunnen grenzen verschuiven

natuur  huiswerk gr7 H1 Spinnen  huiswerk gr7 H2 Water  huiswerk gr7 H3 Vuur en magneten  huiswerk gr7 H4 Spijkerbroeken maken  huiswerk gr7 H5 Jongens en meisjes  huiswerk gr7 H6 Lichaam en sport

groep 8 informatie

1819 algemene informatie

1819 groep 8 extra aandachtspunten

huiwerktoetsen:

Geschiedenis 8gsh1  8gsh2 8gsh3  8gsh4  8gsh5  8gsh6

aardrijkskunde 8.1 Welke kleren neem je mee op reis  8.2 Wat maakt een wereldstad bijzonder  8.3 Welk land staat er bij jou op tafel  8.4 Kan Nederland zonder het buitenland  8.5 Hoe kunnen twee werelddelen botsen  8.6 Waarom willen mensen in de stad wonen 8.7 Kun je de aarde opmaken  8.8 Ben jij een wereldburger

natuur 8 H1 zintuigen  8 H2 Keurmerken  8 H3 Energie 8 H4 seizoenen en planeten  8 H5 Zaaien en stekken  8 H6 Jongen krijgen

sportdag voor de groepen 3 t/m 8.

sportdag voor de groepen 3 t/m 8.

Sportdag op de atletiekbaan,

Weten jullie nog wat voor weer we vorig jaar hadden tijdens de sportdag? Het regende en waaide bijna continu. (sportveld bij Quintus) Gauw weer vergeten haha. En wat hadden we vrijdag dan ook weer een topdag he? Heerlijk weer…. en met behulp van velen, werd het een supersportdag!

Er werd o.a.: gesprint, gesprongen, geworpen, en een estafette gelopen.

Klik voor een fotoverslag op onderstaande foto:

 

verslag van de sport&speldag kleuters

verslag van de sport&speldag kleuters

De dag begon vanmorgen fris, maar gelukkig straalde de zon ook. Perfect weer voor een sport- en speldag. De kinderen hadden ontzettend veel zin in de dag en kwamen sportief gekleed naar school. De hulpouders gingen de spelonderdelen klaarzetten, terwijl de kinderen in de klas nog even lekker aan het spelen waren. Hierna begonnen we met een warming-up, want dat is heel gezond! Eerst even ons lijf ‘wakker trommelen’ en daarna lekker dansen op muziek. Toen ons lijf helemaal warm was, kwamen de hulpouders de kinderen uit de groepen halen.

Samen met de hulpouder en de klasgenootjes gingen de kinderen, in kleine groepjes, allerlei spelonderdelen doen. De kinderen konden onder andere met hun groepje een kruiwagenrace doen, een ballentrein maken, oefenen met het ophangen van was en uiteraard veel rennen, klimmen, springen, mikken en gooien. Een prachtige ochtend en veel enthousiaste kinderen en ouders! Ook de grote parachute is altijd een groot succes. Samen de parachute in de lucht houden en een bal rond laten gaan of je met je hele groep verstoppen onder de parachute. Rond kwart over tien werden de kinderen weer naar hun klas gebracht. Van al dat sporten krijg je dorst en honger! De ouders hebben alle materialen weer opgeruimd en kregen een welverdiend kopje koffie of thee met wat lekkers. Hierna gingen ze weer naar huis. De kinderen konden nog even lekker met hun speelgoed spelen en aan het eind van de ochtend kregen we nog een verkoelend ijsje. Jummie! Dat was smikkelen.

Al met al was het een geslaagde ochtend. We willen de hulpouders ontzettend bedanken voor hun inzet!

Gezond gedrag in de onderbouw.

Gezond gedrag in de onderbouw.

Afgelopen vrijdag was onze themadag gezond gedrag. We hebben het boek ‘Kleine muis zoekt een huis’ voorgelezen. Muis was op zoek naar een nieuw huis, waar genoeg ruimte was voor hem en zijn appel. Tijdens zijn speurtocht kwam hij bij allerlei dieren en hun holletjes. Nergens was er plek voor hem en zijn appel. Bij de beer was er wel plak, maar dat wilde muis zelf niet. Van deze speurtocht kreeg muis ontzettende honger en nam steeds een hap van zijn appel. Uiteindelijk vond hij het perfecte holletje, het bleek zijn eigen huisje te zijn. Zelfs zijn appel, die inmiddels een klokhuis was geworden mocht mee.

Hierna hebben we fruit geteld en gesorteerd. Welk eten is gezond en welk eten is ongezond. De kinderen wisten dit al heel goed te benoemen. Waarom het gezond is en wat gezond eigenlijk betekent. Er werden liedjes gezongen en uiteraard ook gedanst op vele fruitliedjes. Daarnaast hebben we fruitmanden geknutseld. Deze mochten de kinderen ’s middags allemaal meenemen naar huis.

Een groot succes was ook het proeven van allerlei fruit en groente. Alle zintuigen werden hierbij gebruikt. We hebben bekeken hoe de vruchten eruitzien, hoe ze ruiken, hoe ze voelen, gehoord hoe ze heten en uiteraard geproefd!  Er waren bekende en minder bekende fruit- en groentesoorten, zoals peer, perzik, pruimen, cactusvijg, maïs, doperwten, kokos, citroen en grapefruit. Sommige fruitsoorten smaakten lekker zoet, anderen waren bitter of zuur. Aan het eind deden we nog een spel waarbij je moest raden wat je in je mond had. De kinderen kregen een blinddoek op en proefden. Daarna vertelden ze wat het was. Dat is toch best lastig. 

Het was een hele gezellige en leerzame dag!

De kinderen van de groepen 3 en 4 hebben ook fruitmanden gemaakt, fruit geroken en geproefd en het bananenlied gezongen. Het was heel gezellig.

mijnTOP+ keuze

mijnTOP+ keuze

De eerste vrijdag van het nieuwe schooljaar zit er op en dus ook de eerste ronde mijnTOP+ keuze. Er waren verschillende workshops waarvan de leerlingen hebben genoten. Van handwerken tot schaken, van raamschilderen tot bodemdiertjes zoeken. Daarnaast werden er nog verschillende sporten buiten op het plein gedaan. De bodemdiertjes in het bos waren interessant. We weten nu waarom regenwormen naar boven komen wanneer je op de grond stampt.  Hieronder vertellen Eva (groep 5) en Nanou (groep 7) iets over deze workshop.       

9 kinderen gingen met de eerste grote keuze naar het bos om bodemdiertjes te zoeken, zoals pissebedden en duizendpoten. Ze hadden ook 1 langpootspin gevonden, maar toen ze met de lens erop gingen kijken, dachten ze dat ze hem hadden geplet, maar gelukkig was dat niet zo. Er was ook een pissebed die net geboorte aan het geven was. Nanou

Met helen als begeleider gingen we met groep 5 tot en met groep 8 en de kinderen mochten ook de bodemdiertjes vast houden .Eva

een aantal foto’s van de eerste workshop van het nieuwe schooljaar kan je bekijken door op onderstaande foto te klikken:

Musical van groep 8 (de tent op zijn kop)

Musical van groep 8 (de tent op zijn kop)

Bedankt voor die prachtige musical, groep 8, meester John,

juf Kim  en álle fantastische hulp zoals de ouders en de stagiaires.

I.v.m. de privacywetgeving hebben we een selectie gemaakt van het

foto- en film materiaal. 

 

iets leuks doen in de vakantie?

iets leuks doen in de vakantie?

Op school hangt de grote poster en zijn er flyers aanwezig voor waarop jullie kunnen zien waar en wanneer er iets leuks te doen is in de zomervakantie.

Heerlijk spelen en sporten met andere kinderen!

kijkje in de klas: de groep 7 battle

kijkje in de klas: de groep 7 battle

 

Vrijdag 6 juli 2017

was het zover. De kinderen uit groep 7 gingen hun ouders uitdagen om verschillende spelactiviteiten te doen. Bij binnenkomst stonden er welkomstdrankjes en hapjes klaar. In de klas waren verschillende spelletjes georganiseerd:   schaken, dammen, stratego, bingo, memory en nog veel meer. Ook buiten de klas waren er activiteiten te doen. Zo werd er in het lokaal van groep 8 een quiz afgenomen en werd er buiten gevoetbald en gehockeyd. Ook het Twisterspel mocht niet ontbreken. Het was een erg geslaagde en gezellige middag. Super dat er zoveel belangstellenden op af zijn gekomen!
  klik op de foto voor de link naar alle foto’s van dit evenement.