Gezond gedrag in de onderbouw.

Afgelopen vrijdag was onze themadag gezond gedrag. We hebben het boek ‘Kleine muis zoekt een huis’ voorgelezen. Muis was op zoek naar een nieuw huis, waar genoeg ruimte was voor hem en zijn appel. Tijdens zijn speurtocht kwam hij bij allerlei dieren en hun holletjes. Nergens was er plek voor hem en zijn appel. Bij de beer was er wel plak, maar dat wilde muis zelf niet. Van deze speurtocht kreeg muis ontzettende honger en nam steeds een hap van zijn appel. Uiteindelijk vond hij het perfecte holletje, het bleek zijn eigen huisje te zijn. Zelfs zijn appel, die inmiddels een klokhuis was geworden mocht mee.

Hierna hebben we fruit geteld en gesorteerd. Welk eten is gezond en welk eten is ongezond. De kinderen wisten dit al heel goed te benoemen. Waarom het gezond is en wat gezond eigenlijk betekent. Er werden liedjes gezongen en uiteraard ook gedanst op vele fruitliedjes. Daarnaast hebben we fruitmanden geknutseld. Deze mochten de kinderen ’s middags allemaal meenemen naar huis.

Een groot succes was ook het proeven van allerlei fruit en groente. Alle zintuigen werden hierbij gebruikt. We hebben bekeken hoe de vruchten eruitzien, hoe ze ruiken, hoe ze voelen, gehoord hoe ze heten en uiteraard geproefd!  Er waren bekende en minder bekende fruit- en groentesoorten, zoals peer, perzik, pruimen, cactusvijg, maïs, doperwten, kokos, citroen en grapefruit. Sommige fruitsoorten smaakten lekker zoet, anderen waren bitter of zuur. Aan het eind deden we nog een spel waarbij je moest raden wat je in je mond had. De kinderen kregen een blinddoek op en proefden. Daarna vertelden ze wat het was. Dat is toch best lastig.

Het was een hele gezellige en leerzame dag!

De kinderen van de groepen 3 en 4 hebben ook fruitmanden gemaakt, fruit geroken en geproefd en het bananenlied gezongen. Het was heel gezellig.