Staking woensdag 14 februari 2018

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Zoals u wellicht via de media heeft vernomen, is er voor woensdag 14 februari a.s. een onderwijsstaking aangekondigd. Na twee landelijke stakingsacties is er nu gekozen voor een regionale staking in de drie noordelijke provincies. Plateau Integrale Kindcentra heeft begrip voor de argumenten van de stakers, niet alleen voor wat betreft de looneis voor leerkrachten maar vooral ook de werkdruk die voor zowel leerkrachten als onderwijsondersteunend personeel groot is.

Er is binnen Plateau geïnventariseerd hoeveel leerkrachten er willen gaan staken. Daaruit blijkt dat er per kindcentrum verschillen zijn in stakingsbereidheid. Daarom zal er door de kindcentra zelf besloten worden of de school in het geheel, gedeeltelijk of niet sluit tijdens de staking.

De directeur van uw kindcentrum zal u daarover informeren.

Paul Moltmaker,
Directeur-bestuurder Plateau Integrale Kindcentra

Naar aanleiding van deze oproep is er binnen Kindcentrum Theo Thijssen geïnventariseerd hoeveel leerkrachten er willen gaan staken. Daar is uitgekomen dat de staking unaniem wordt ondersteund.
Dit betekent dat de school op woensdag 14 februari a.s. gesloten blijft.

Het zal u vast niet zijn ontgaan dat er in het primair onderwijs een groeiend lerarentekort is. Over een paar jaar gaat het om een tekort van meer dan 10.000 leraren. Wij maken ons grote zorgen over hoe deze ontwikkeling gekeerd kan worden, mede vanwege de te hoge werkdruk en het onaantrekkelijke salaris in het primair onderwijs. Zo verdienen wij zonder gegronde reden veel minder dan onze gelijkgeschoolde collega’s in het voortgezet onderwijs.

Om in de toekomst nog kwalitatief goed onderwijs te kunnen geven is het nodig dat de komende jaren zoveel mogelijk mensen enthousiast gemaakt worden om een lerarenopleiding te volgen en om (weer) voor de klas te komen staan. Daar is geld voor nodig, veel geld. Geld om de werkdruk te verlagen én geld om te zorgen voor een aantrekkelijk salaris.

De regering heeft ons inmiddels een groot deel van het gevraagde geld voor werkdrukverlaging toegezegd, alleen komt dit veel te laat: pas in 2021(!). Wij hebben in het najaar van 2017 hard actie gevoerd om dit geld eerder in te kunnen zetten, maar nog geen enkele toezegging gekregen dat dit ook gaat gebeuren.

De roep om investeringen voor een beter en eerlijker salaris lijkt de politiek te negeren. Het lerarentekort neemt echter alleen maar toe en daarmee de noodzaak om door te pakken. De kans is namelijk té groot dat wij de komende jaren steeds vaker klassen naar huis moeten sturen, omdat er geen leerkracht te vinden is. Dit ondervinden wij nu al geregeld, waardoor er veel extra werkdruk ontstaat. Hier is vooral uw kind (en u zelf) de dupe van.

Wij vragen uw steun en begrip bij het voeren van onze acties!

We hopen van harte dat het voor deze regering duidelijk wordt dat het primair onderwijs meer verdient en meer nodig heeft om goed onderwijs te kunnen blijven bieden in de toekomst.

Voor aanvullende informatie over de staking verwijzen we u naar de Facebook-pagina van AOb rayon Noord: https://www.facebook.com/AObrayonnoord/

Evenals vorige keren wordt vanuit school geen opvang geregeld.
Plateau Kinderopvang is op de hoogte van de staking.

Met vriendelijke groeten,

Bauke Waslander